Wednesday, 20 August 2014

Ayam Percik Utara Style

 
 


Ni menu berbuka kami berdua semalam.. dah jadi bini ni kena rajin masak.. nak ikat hati suami kena ikat perutnya dulu kata kawan-kawan saya.. ye ke idok? sebab encik suami suka sangat makan ayam percik.. maka saya buat tapi rasa utara.. hahahha nasib la.. sapa suh kwin dengan orang Kedah kan?

resepi saya ni kurang pedas sebab hubby tak makan pedas.. (orang Sarawak katakan) kikiki... so kalau rasa nak makan pedas.. tak cili kering banyak-banyak.. yang penting!!! hubby puji sedap boleh buat jual kat pasar ramdhan katanya.

so bagi yang nak cuba jangan risau bahan-bahan yang kat dapur tu gak..

Bahan-bahan:

Cili kering                   5 tangkai
Bawang merah            5 ulas
bawang putis               3 ulas
halia                            1 inci
lengkuas                      1 inci
bawang besar              1/2 biji
serai                            2 batang
santan                          2 cup
ayam                           1/2 ekor
minyak masak            secukupnya untuk menumis
Garam                        secukup rasa
Gula                           Secukup rasa

Penyediaan

1. basuh ayam dan tos hingga kering. perapkan degan garam. semua bahan-bahan di kisar (kecuali santan, gula, garam & minyak) hingga halus.
2. panaskan kuali dan tumis bahan kisar dan santan.  Masukkan ayam sekejab dalam kuah ( 5 minit je). kemudian anggat ayam dan masak dalam oven dengan kepanasan 250'c ( 40 minit). sambil2 masak tu sapu kuah yang dimasak tadi atas ayam.
3. Kuah masak hingga agak pekat. sedia di hidang!!!


kalau tak ada oven boleh je guna cara manual.. bau asap yg melekat tu lagi sedap.. tapi dah duk umah taman ni.. nak membako guna arang.. lambat citer. so gasak ajala dengan oven.

Selamat mencuba!!!
kakungkakung!!!

No comments:

Post a Comment