Wednesday, 29 October 2014

Ikan Bakar Sumbat

 
 
 
 
 
 
Hari-hari makan ayam.. dah lejuk(muak) jadinya.. so hari ni bejalan-jalan kat pasar jumpa ikan sebelah atau ikan nabi. Ikan ni kalau dibakar memang sedap sebab isikan ni agak manis (manis ikan).
tapi jangan risau kalau kat umah tak da arang ke kayu api ke... kita bako guna oven pun boley!! cuma rasa tu tak samala macam bakar cara manual but still sedap!!
 
Bahan-bahan
 
1 ekor ikan sebelah (kunyit dan garamkan.belahkan seperti dalam gambar)
 
Bahan Inti sumbat
 
1 genggam kelapa parut
2 sudu makan bahan blander (cili kering, serai, bawang putih, bawang bear)
sedikit udang kering (tumbukkan)
1 sudu the gula
sedikit garam
2 sudu makan minyak masak
 
Penyediaan:
 
1- Tumis bahan kisar dengan minyak dah naik bau masukkan udang kering. kemudian masakkan garam dan gula.
2- Apabila bahan tumis dah nak kering masukkan kepala parut. Goreng hingga kering (tak berair).
 
3- Sejukkan dan sumbat dalam isi ikan. sapukan sedikit minyak pada ikan untuk dapatkan permukaan kulit ikan bakar lebih bekilat dan cantik.
 
4 - Panaskan oven 180'c dan bakar selama 20 minit.
 
5- Sedia dihidangkan. makan dengan sambal kicap atau budu ke atau air asam utara!! perghhhhhh terangkat beb!
 
selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment