Friday, 14 November 2014

Daging Lada Hitam

 
 
 
 
 
Daging lada hitam.. nak buat menu ni simple je.. paling suka makan masak ni. Bahan pun tak la banyak sangat apa yang ada kat dapur je kecuali lada benggala.. wajib kena ada dalam masakkan ni!! Harga lada benggala ni agak mahal sikit berbanding sayuran lain. Nak lagi cantik Nampak menu ni tak la 3 jenis warna lada benggala ni. Rasanya tak pedas macam cili padi ke..cili besar ke.. boleh dimakan. 
 
 
Bahan-bahan
 
200 gm               Daging (hiris nipis) 
3 biji                   Bawang putih (hiris nipis)
1 biji                   Bawang besar (hiris nipis)
1 sudu makan     Lada hitam (tumbuk)
3 sudu makan     sos tiram
2 sudu makan     kicap lemak manis
1 biji                   Lada benggala (ptong panjang-panjang)
sedikit                 garam
sedikit                 perasa
2 sudu makan      minyak masak
 
 
Cara penyediaan
 
1- tumis bawang putih dan bawang besar (separuh) dengan minyak masak hingga naik bau. Apabila dah naik bau, masukkan daging. Masak hingga agak lembut.
2- kemudian masukkan sos tiram ,kicap, dan lada hitam. gaul sebati.
3- masukkan bawang besar (potong ring ) dan lada benggala. Gaul sebati dan hingga naik bau.
4- perasakan dengan garam dan perasa mengikut selesa masing-masing.
5- sedia untuk dihidang.
 
selamat mencuba!!



No comments:

Post a Comment