Wednesday, 23 April 2014

Ayam Kuzi Bersama Nasi Tomato

 
 
 
Ayam Kuzi Bersam Nasi Tomato
 
 
 
Salam Semua!!
 
Setiap hari rabu team Geng Hebat terlibat dengan kursus tabung amanah bersama Rumah Kanak-kanak Kuching di Batu 10, Kuching. Program ini adalah anjuran bersama dalam memberi kemahiran memasak kepada kanak-kanak di rumah pelindungan tu.
 
 
Rabu lepas turn saya dengan menu Ayam Kuzi. Well tak penah buat pun sebenarnya selak-selak buku resepi Sedapnya.. Hidangan Kegemaran Chef Wan. I lov this book so much.. terutama apa-apa buku masakan dari chef wan.
 
 
Pada saya.. chef wan ni masak dengan penuh passion so bila dia masak tu penuh dengan minat masak dan iklas sebab tu masakan dia sedap. Rahsia nak masak dengan sedap ni  adalah masaklah dengan penuh passion dan kasih sayang. InsyaAllah sedapla masakan kita nanti.
 
Berbalik kepada kursus ini, sepatutnya dalam jadual masak ayam kuzi je tapi macam pelik la pulak dah masak lauk pastu makan macam tu je.. so sebelum mula masak tengok bahan-bahan yang ada sesuai masak nasi tomato.
 
 
so let start cooking!!!
 
 
     AYAM KUZI
 
 
      Bahan-bahan
       ½ cawan minyak sapi
       3 sudu besar rempah kari daging
       2 helai daun pandan (disimpul)
       600 gm isi ayam
       3 sudu besar tomato puri
       1 cawan yogurt asli
       1 cawan air
       ½ cawan kismis hitam
       Sedikit Garam
       Sedikit Gula
     ¼ cawan kerisik
     Daun ketumbar (dihiris)
 
     Dikisar Halus-halus
 
     10 tangkai cili
     6 tangkai cili hijau
     6 tangkai cili merah
     15 ulas bawang merah
     1 biji bawang besar
     1 cm halia
 
       Cara Penyediaan
 
1.       Panaskan minyak sapi dan tumis bahan kisar bersama rempah kari dan daun pandan hingga naik bau.
2.       Masukkan ayam  dan tomato puri masak hingga empok.
3.       Tambah yogurt, air, kismis hitam, garam dan gula. Masak hingga empok dan masuk kerisik. masak biar kuah agak kering ye.
4.       Hias dengan daun ketumbar.
 
 
 
NASI TOMATO
 
 
Bahan-bahan
 
 
1 Kg                    Beras
1 set                   bahan tumis bungkus kecik ( bunga lawing, bunga cengkih, kulit kayu manis)
3 sudu besar     minyak sapi
3 ulas                 bawang merah (hiris nipis)
3 ulas                 bawang putih (hiris nipis)
1 inci                  halia
1 tin                    tomato puri
1 tin                    Susu cair
secubit               Garam
5 cawan             Air
 
Penyediaan
 
 
1. Tumiskankan herba tumis bersama bawang merah, bawang putih dan halia menggunakan minyak sapi. (periuk rice cooker guna atas dapur biasa dulu)
2. apabila dah naik bau masukkan beras dan gaul sekata. Masukkan tomato puri dan susu cair dan kacau rata.
3. masukkan air dan garam (rasa sikit ada rasa lemak garam tak). pastikan air lebih banyak dari beras. sama macam masak nasi biasa. Pastu letakkan periuk dalam rice cooker dan masak beras hingga masak. 
4. Bila nasi dah mode warm. check beras dah masak sepenuhnya tau tidak. sekira masih tak masak tambah air sikit-sikit serta kacau rata dan tutup rice cooker dan biar hingga masak sempurna. 
 
 
 
nota : dah siap semua boleh dihidang!!1
 
 
selamat mencuba!
 
Kakungkakung!!
 
 
 
 
 
 


No comments:

Post a Comment