Sunday, 13 April 2014

Japanese Cheese Cake





Hai semua!!

Dalam kesibukan kerja ke sana ke sini ada mood nak buat kek. So dengan semangat membara buat kek ni pada malam hari.

Kek ni bahan simple je tapi cara penyediaan tu agak leceh dan macam-macam.. tapi bila dah jadi hasilnya memang memuaskan.


Bahan-Bahan

200 ml/ 1 Cup        Susu Segar/susu Cair
7 keeping               Cheddar Cheese (chesdale)
75 gm                     Butter
4 biji                       Telur Putih
4 biji                       Telur Kuning
1 sudu teh              Cream Of Tartar
75 gm                    Tepung naik sendiri
100 gm/ 1/2 Cup   Gula halus


Penyediaan


1- Masak susu bersama cheddar cheese (carik-carikan)  dengan api yang perlahan hingga hancur dan masukkan butter. Tutup api biar sejuk.

2- Pukul telur putih bersama gula dan cream of tartar hingga menjadi meringue. (Adunan kaku dan bila bekas ditebalikkan tak jatuh).

3- Pukul telur kuning hingga kembang. Masukkan adunan susu yang sejuk dan yang telah ditapis pelahan-lahan. Kemudian masukkan tepung naik sendiri sikit demi sedikit.

4- Campurkan adunan meringue dengan kaedah kaup balik hingga adunan sebati.

5- Sapu acuan dengan butter dan tuang adunan dalam bekas kek.

6- Panaskan oven 180 'c dan bakar secara stembake (masukkan air dalam dulang oven) selama 30 minit.


note : kek ni sedap makan bila sejuk.

Selamat mencuba semua!!!

Kakungkakung!!!


No comments:

Post a Comment