Hai semua!!
Dalam kesibukan kerja ke sana ke sini ada mood nak buat kek. So dengan semangat membara buat kek ni pada malam hari.
Kek ni bahan simple je tapi cara penyediaan tu agak leceh dan macam-macam.. tapi bila dah jadi hasilnya memang memuaskan.
Bahan-Bahan
200 ml/ 1 Cup Susu Segar/susu Cair
7 keeping Cheddar Cheese (chesdale)
75 gm Butter
4 biji Telur Putih
4 biji Telur Kuning
1 sudu teh Cream Of Tartar
75 gm Tepung naik sendiri
100 gm/ 1/2 Cup Gula halus
Penyediaan
1- Masak susu bersama cheddar cheese (carik-carikan) dengan api yang perlahan hingga hancur dan masukkan butter. Tutup api biar sejuk.
2- Pukul telur putih bersama gula dan cream of tartar hingga menjadi meringue. (Adunan kaku dan bila bekas ditebalikkan tak jatuh).
3- Pukul telur kuning hingga kembang. Masukkan adunan susu yang sejuk dan yang telah ditapis pelahan-lahan. Kemudian masukkan tepung naik sendiri sikit demi sedikit.
4- Campurkan adunan meringue dengan kaedah kaup balik hingga adunan sebati.
5- Sapu acuan dengan butter dan tuang adunan dalam bekas kek.
6- Panaskan oven 180 'c dan bakar secara stembake (masukkan air dalam dulang oven) selama 30 minit.
note : kek ni sedap makan bila sejuk.
Selamat mencuba semua!!!
Kakungkakung!!!
No comments:
Post a Comment