Kek batik adalah kek yang paling simple dan mudah nak buat.. tak perlu guna oven.. guna dapur je.. kek ni kat Sarawak agak fames la juga.. terutama bila bulan ramadhan.. kat bazar-bazar banyak boleh jumpa. bahan-bahan juga mudah dan murah. so kalau nak buat jual tu kira okla..
tercetus nak buat resepi ni pun sebab my BFF nak belajar. so kami pakat sama-sama buat ujikaji . Alhamdulillah setelah cobaan kali ketiga akhirnya berjaya.
Bahan-bahan
Biskut marrie 250 gm (patahkan 4)
Susu pekat 1/4 cup
Air 1/4 cup
butter 125 gm
koko 1/2 cup
serbuk nescafe 1 sudu teh
telur 2 biji (pukul telur dadar)
Cara penyediaan :
Masukkan susu pekat, air, koko, dan serbuk koko serta kacau hingga sebati (tak perlu buka api). kemudian masukkan telur dan kacau hingga sebati. kemudian buka api perlahan dan kacau hingga adunan menjadi sedikit pekat. Padamkan api, masukkan roti marrie yang dah dipatahkan kedalam adunan koko tadi. Gaul himgga sebati dan masukkan kedalam bekas/loyang. Bagi memudahkan nak tanggalkan kek sapukan loyang dengan mentega atau lapikkan loyang dengan plastic. Tekan hingga padat adunan tersebut dan simpan dalam peti sejuk sebelum dihidang.
so selamat mencuba dengan jayanya!!!
kakung kakung!!!
No comments:
Post a Comment