Thursday, 12 June 2014

Chicken Spring Roll





Chicken Spring Roll
Resepi ini adalah dikategorikan dalam pastry lapis.. kenapa lapis? sebab doh pastry berlapis-lapis.. macam mana jadi berlapis-lapis? haa... inilah rahsianya.. hihihi
 

Bahan Kulit


1 kg                        tepung Gandum

5 sudu makan    mentega/ butter (100 gm)

1 sudu teh           garam

1 sudu makan    Jus lemon (meranggupkan doh)

480 ml                   air

300 g                      majerin pastry (untuk melapis)

20 btg                    chicken sosej

 

Cara membuat

Masukkan tepung, mentega, garam serta jus lemon. Uli sehingga semua bahan rata dan doh menjadi kenyal. Rehatkan selama 15 minit. Canaikan doh kepada senipis 1 inci. Canaikan majerin pastry dengan menggunakan plastik dan letakkan di sebahagian adunan doh yang dicanaikan. Lipat doh tersebut untuk kali pertama dan canaikan. Kemudian lipat untuk kali-2 dan canaikan. Ulangi teknik ini sebanyak 8 kali lapisan. Lapisan yang terakhir perlulah senipis ½ inci.rehatkan doh selama 15 minit. Buat potongan doh mengikut saiz sosej. Lipat sosej dalam doh dan buat kelaran pada sosej sebanyak 7 bahagian (pastikan tidak putus). Sapu dengan bahan gliss dan bakar pada suhu 180’c selama 15-20 minit.
 
Nota: Majerin pastry tu biasanya da jual kat kedai yang dah siap.. so senang dan mudah nak guna berbanding kalau nak buat sendiri.
 
Selamat mencuba!!
Kakungkakung!!

No comments:

Post a Comment