Thursday, 12 June 2014

Snow Cheese Cake

 
 


Snow cheese kek ni sangat popular satu ketika sebab limpahan cheese diatas kek. Saya paling suka buat kek ni.. kos yang agak murah dan dapat jual mahal..hihihi.. so apa lagi.. sila la cuba.


Asas Kek Span

4 Biji                       Telur

2 biji                       Telur Kuning

100 gm                  Gula kastor

100 gm                  Tepung Hong Kong

60gm                     Tepung Jagung

50gm                     Air sejuk

2 sudu makan    Ovellet

75gm                     Butter (di Cairkan)

1 sudu teh           Cheese paste

1 Sudu teh          essen Vanilla

1 sudu teh           Serbuk penaik

Topping

250gm                   Cream Cheese 

100gm                   Susu pekat

150gm                   Chedar cheese(di parut)

 

Kertas Minyak

Cara membuat :

 

1.       Campurkan semua bahan telur, telur kuning, gula kastor, tepung hong kong, tepung jagung, air, ovellet, cheese paste , essen vanilla dan serbuk penaik. Pukul hingga betul-betul kembang dan gebu.

2.       Setelah adunan naik dengan kembang dan gebu masukkan butter yang dicairkan. Putarkan selama 1 minit sahaja hingga butter sebati dengan adunan.

3.       Lapikkan acuan kek dengan kertas minyak. Tuangkan adunan dan bakar selama 45 minit dengan kepanasan 180’c.

4.       Setelah kek masak sejukkan dan simpan dalam peti sejuk selama 1 jam untuk dapatkan tekstur kek yang lembut dan tidak bederai.

5.       Bagi bahan topping, putar cream cheese bersama susu pekat sehinga adunan menjadi licin.

6.       Potong kek pada dua bahagian, sapukan bahan topping di tengah kek dan di atas kek. Taburkan parutan chedar cheese di atas topping.

7.       Sedia untuk dihidangkan.
 
Selamat mencuba!!!
Kakaungkakung!!

No comments:

Post a Comment