Snow cheese kek ni sangat popular satu ketika sebab limpahan cheese diatas kek. Saya paling suka buat kek ni.. kos yang agak murah dan dapat jual mahal..hihihi.. so apa lagi.. sila la cuba.
Asas Kek Span
4 Biji Telur
2 biji Telur
Kuning
100 gm Gula
kastor
100 gm Tepung
Hong Kong
60gm Tepung
Jagung
50gm Air
sejuk
2 sudu makan Ovellet
75gm Butter
(di Cairkan)
1 sudu teh Cheese
paste
1 Sudu teh essen
Vanilla
1 sudu teh Serbuk
penaik
Topping
250gm Cream
Cheese
100gm Susu
pekat
150gm Chedar
cheese(di parut)
Kertas Minyak
Cara membuat :
1.
Campurkan semua bahan telur, telur kuning, gula
kastor, tepung hong kong, tepung jagung, air, ovellet, cheese paste , essen
vanilla dan serbuk penaik. Pukul hingga betul-betul kembang dan gebu.
2.
Setelah adunan naik dengan kembang dan gebu
masukkan butter yang dicairkan. Putarkan selama 1 minit sahaja hingga butter
sebati dengan adunan.
3.
Lapikkan acuan kek dengan kertas minyak.
Tuangkan adunan dan bakar selama 45 minit dengan kepanasan 180’c.
4.
Setelah kek masak sejukkan dan simpan dalam peti
sejuk selama 1 jam untuk dapatkan tekstur kek yang lembut dan tidak bederai.
5.
Bagi bahan topping, putar cream cheese bersama
susu pekat sehinga adunan menjadi licin.
6.
Potong kek pada dua bahagian, sapukan bahan
topping di tengah kek dan di atas kek. Taburkan parutan chedar cheese di atas
topping.
7.
Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment