Thursday, 12 June 2014

Croissant & Danish

 
 
 

Croissant
 
 
 
 
Danish
 
 
CROISSANT/DANISH
BAHAN A
500gm   tepung roti
500gm   tepung gandum
18gm     yis kering (ambil dua paket)
160gm   gula halus
20gm     bread   improver
20gm     garam
80gm     susu tepung
BAHAN B
450gm   air sejuk
3 biji       telur
 
BAHAN C
200gm mentega
 
BAHAN D
250gm   marjerin pastri
Cara Membuat
Campurkan bahan A dan gaul selama 3 minit. Masukkan bahan B dan gaul 3 minit. Masukkan bahan C dan uli selama 24 minit. Lepas itu lapiskan dengan marjerin pastri dan lapis sebanyak 6-8 kali. (setiap kali lipat, tabur/lumurkan tepung gandum, siap lipat, rehatkan dalam masa 5 minit).
Setelah doh siap rehatkan dalam peti sejuk dalam masa 15 minit untuk bagi doh keras sedikit. Biasanya lepas melapis doh akan menjadi lembik berikutan marjerin pasti menjadi lembut akibat suhu panas pada tangan. sebaiknya ketika sediakan doh pastry pada suhu yang lebih sejuk dalam rumah. Kemudian Doh sedia untuk dibentukan.
maaf ye.. gambar bentuk kedua-dua pastry ini saya tak simpan.. so kalau nak tau mcm mana nak bentuk boleh le cari kat blog lain. hihihi
 
Selamat mencuba!!
kakungkakung!!!



No comments:

Post a Comment