Croissant
Danish
CROISSANT/DANISH
BAHAN A
500gm tepung roti
500gm tepung gandum
18gm yis kering (ambil dua paket)
160gm gula halus
20gm bread improver
20gm garam
80gm susu tepung
BAHAN B
450gm air sejuk
3 biji telur
BAHAN C
200gm mentega
BAHAN D
250gm marjerin pastri
Cara Membuat
Campurkan bahan A dan gaul selama 3 minit. Masukkan bahan B
dan gaul 3 minit. Masukkan bahan C dan uli selama 24 minit. Lepas itu lapiskan
dengan marjerin pastri dan lapis sebanyak 6-8 kali. (setiap kali lipat,
tabur/lumurkan tepung gandum, siap lipat, rehatkan dalam masa 5 minit).
Setelah doh siap rehatkan dalam peti sejuk dalam masa 15 minit untuk bagi doh keras sedikit. Biasanya lepas melapis doh akan menjadi lembik berikutan marjerin pasti menjadi lembut akibat suhu panas pada tangan. sebaiknya ketika sediakan doh pastry pada suhu yang lebih sejuk dalam rumah. Kemudian Doh sedia untuk dibentukan.
maaf ye.. gambar bentuk kedua-dua pastry ini saya tak simpan.. so kalau nak tau mcm mana nak bentuk boleh le cari kat blog lain. hihihi
Selamat mencuba!!
kakungkakung!!!
No comments:
Post a Comment