Sunday, 15 June 2014

Peach Pai

 


 

Peach Pai.. rajin terlebih.. balik kerja terus buat.. konon untuk khas yang tersayang la..hihihi.. bukan rajin sangat pun tapi kebetulan masih ada doh tart dalam peti sejuk so baik habiskan aje.. Pai ni makan panas-panas..memang terangkat!!!! Kulit pai tu sama je dengan kulit tart yang lain, saya guna pastry manis. Yang membezakan manis dan masin ni adalah tujuan kegunaannya. selalunya doh yang manis kita akan guna untuk buat pencuci mulut... yang doh masin kita guna untuk buat pembuka selera macam pai ayam pai daging.. Doh buat je banyak pastu simpan je dalam chiller.. insyaAllah tahan lama.. bila nak guna buat je.. tak payah susah2..

Bahan-bahan

500 gm Tepung roti
225 gm Unsalted Butter
150 gm Gula kastor
3 biji Telur


Filling

5 biji telur
125 gula
250 air
100 gm susu cair
1 sudu teh vanilla essen
1 tin buah peach

Cara Penyediaan

Kulit Tart

1. Pukul gula dan butter hingga tidak berketul tapi tidak kembang.
2. masukkan telur sebiji demi sebiji.
3.Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
4. apabila semua bahan dah sebati menjadi doh. keluarkan dan bungkus dalam plastic dan simpan dalam peti sejuk selama 2 jam sebelum dicanai dalam acuan.
5. Doh yang dicanaikan perlu dicucuk dengan garfu untuk elak kulit tart mengelembong.
6. Bakar kulit tart dalam 15-20 minit pada suhu 180'c.
7. 10 minit pertama keluarkan dan letak inti dan bakar hingga masak sepenuhnya.


Filling tart

1. Masak air bersama gula dan biarkan sejuk.
2.Dalam bekas yang lain masukkan telur, essen vanilla dan susu kacau hingga sebati.
3. Menggunakan blander, kisar campurkan semua bahan bersama air gula dan 5 hiris buah peach.
4. Susun baki buah peach dalam Loyang kulit tart yang dibakar 10 minit tadi.
5. Tuangkan adunan blander kedalam kulit Loyang bagi menutupi sama paras dengan kulit tart.
6. Kemudian bakar.

Nota :
1.Adunan jangan kembang bertujuan untuk mengelakkan adunan menjadi rapuh dan mudah hancur.
2. Tujuan memasukkan doh dalam peti sejuk bertujuan untuk set kan semula butter yang dah cair ketika di uli selain untuk memberi kulit yang rangup.
3.Ketika bakar kulit tart iaitu sebelum masukkan inti.. sebaiknya kulit tart ditindih dengan kekacang yang dilapik dengan aluminium paper. saya guna kacang ginjal.

Selamat mencuba... Kakungkakung!!



No comments:

Post a Comment