hahaha... tadaa.. this is mee ketadang!! mesti anda semua tepikir2 apa tu mee ketadang kan? mee ni sebenarnya mee kari udang galah.. tapi diberi nama ketadang sebab bukan sekadar udang ketam pun ada. Maka jadilah ketadang... ni pun salah satu resepi yang diajar di RKK. Dek kerana dapat udang dan ketam free so masuk je jadikan kuah.. malas nak masak 2 3 kali.. hihihi.. so Jom kita masak!!
Bahan-bahan
Bahan A
3 ulas bawang Putih
3 ulas bawang merah
1 biji bawang besar
2 inci halia
Bahan B
3 Batang Serai
1 pek kecil rempah tumis (bunga lawang, kulit kayu manis, bunga cengkih)
2 pek kecil rempah kari ikan
300 g santan pekat
2 bungkus mee kuning
100 gm bebola ikan
10 biji tauhu kering
300 g udang galah
3 ekor ketam
garam
gula
minyak masak
3 cawan air
Hiasan
Taugeh
limau nipis
bawang kering
daun bawang
Penyediaan :
1) kisar bahan A dan tumis bersama rempah tumis dan serai yang diketuk. Tumis hingga naik bau.
2) Masukkan rempah kari ikan dan tumis hingga rempah masak.
3) Masukkan udang dan ketam serta sedikit air. Setelah uadang dan ketam separuh masak masukkan santan dan air.
4) masukkan tauhu kering dan bebola ikan serta masak hingga kuah mendidih.
5)Perasakan dengan garam dan gula mengikut kesukaan anda.
6) Setelah kuah siap makan boleh la dihidang panas-panas. jangan lupa mee kuning di celur terlebih dahulu. Hiaskan dengan taugeh, limau nipis baeang kering dan daun bawang.
Selamat mencuba semua!!
Kakungkakung!
No comments:
Post a Comment